Mayors in Action

Mayors in Action ondersteunt Coördinatoren en Ondersteuners van het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) in  de effectieve  begeleiding van hun gemeenten bij de implementatie en monitoring van hun klimaatactieplan. Interleuven is sinds juni 2012 regionaal coördinator van het Burgemeestersconvenant.

Sinds mei 2014 hebben ongeveer 5700 gemeenten, die meer dan 185 miljoen inwoners vertegenwoordigen, het Burgemeestersconvenant (Covenant of Mayors) ondertekend, met als doel hun klimaatactieplannen te ontwikkelen en uit te voeren. Om deze klimaatactieplannen uit te voeren, hebben de lokale besturen echter nood aan ondersteuning en begeleiding om deze doelstellingen te bereiken. Mayors in Action ondersteunt Coördinatoren en Ondersteuners van het Burgemeestersconvenant in  de effectieve  begeleiding van hun gemeenten bij de implementatie en monitoring van hun klimaatactieplannen.

De Coördinatoren en Ondersteuners spelen een belangrijke rol in het geven van technische en financiële ondersteuning aan de gemeenten. Bovendien kunnen ze de meeste van deze besturen begeleiden bij de uitwerking van hun klimaatactieplannen en helpen om bestaande belemmeringen te overwinnen.

Dankzij opleidings- en begeleidingsacties biedt Mayors in Action de Coördinatoren en Ondersteuners de mogelijkheid om de gemeenten in staat te stellen om hun acties te implementeren door bestaande tools en ervaringen uit verschillende omgevingen te gebruiken en om hen te helpen elkaar te steunen naar een gemeenschappelijk doel.

Mayors in Action is een driejarig project dat loopt tot februari 2017 en het wordt mee gefinancierd door Intelligent Energy Europe.

Burgemeestersconvenant

Het Burgemeestersconvenant onderschrijft en steunt de inspanningen om een duurzaam gemeentelijk energiebeleid te implementeren in Europa. Gemeenten spelen een cruciale rol bij het verminderen van de gevolgen van de klimaatverandering, vooral omdat 80 procent van het Europese energieverbruik en CO2-productie afkomstig is van stedelijke activiteit. Met hun verbintenis beogen de ondertekenaars van het Convenant om de 20% CO2-reductiedoelstelling van de Europese Unie tegen 2020 te behalen en deze zelfs te overtreffen.

Doelstellingen Mayors in Action

 • Kennis onder de Coördinatoren en Ondersteuners van het Burgemeestersconvenant opbouwen en versterken voor de ondersteuning van hun gemeenten. 
 • Goede praktijkvoorbeelden tussen landen uitwisselen door opleiding, coaching en rechtstreekse contacten tussen Coördinatoren en Ondersteuners op Europees niveau.
 • Kleine en middelgrote Europese steden begeleiden bij de implementatie en monitoring van hun klimaatactieplannen.
 • Garanderen dat het duurzaam energiebeleid wordt geconsolideerd in de gemeenten tijdens en na het projectverloop.
 • De resultaten op grote schaal communiceren en de ondersteuningsstructuren voor het Burgemeestersconvenant verder uitbouwen.

Wat biedt de opleiding?

 • Methodes om de implementatie en monitoring van de klimaatactieplannen te versnellen door middel van analyse om haalbare technische en financiële oplossingen te identificeren.
 • Een selectie van repliceerbare methodologieën, middelen en goede praktijkvoorbeelden over klimaat en energie.
 • Middelen om de goede praktijk toe te passen, met inbegrip van training, begeleiding, lokale werkgroepen, rechtstreekse begeleiding en actiegerichte initiatieven.
 • Informatie over financiële mogelijkheden voor het bekostigen van energie-efficiënte investeringen, evenals over de potentiële juridische en financiële belemmeringen en hoe men deze kan overwinnen.

Voordelen

 • Deelnemen aan een op maat gemaakt programma om deelnemers te informeren over strategieën voor de evaluatie van klimaatactieplannen, methodologieën voor implementatie, methodes voor de zoektocht naar financiële opportuniteiten, en hoe de communicatie en ondersteuning naar gemeenten te verbeteren. Dit programma omvat de internationale coaching en rechtstreekse maatregelen voor Ondersteuners en Coördinatoren, Europese en nationale trainingen voor Ondersteuners en Coördinatoren en lokale opleidingssessies voor lokale besturen
 • Netwerking en uitwisseling om synergieën op nationaal en internationaal niveau te ontdekken en te creëren.

Partners Mayors in Action

Het consortium bestaat uit volgende partners:

 1. Province of Genova (Coordinator) - www.provincia.genova.it
 2. Province of Barcelona - www.diba.cat
 3. CRES - www.cres.gr
 4. City of Zagreb - www.zagreb.hr
 5. PNEC - www.pnec.org.pl
 6. VENETO Region - www.regione.veneto.it
 7. SOGESCA - www.sogesca.it
 8. INTERLEUVEN  - www.interleuven.be
 9. ICLEI Europe  -  www.iclei-europe.org

Contactgegevens

Project Coordinator: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Press and public relations: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: www.mayorsinaction.eu

Facebook and Twitter @MayorsInAction

Interleuven: Stefan Kempeneers