Sociaal Huis en Dienstencentrum 't Pijlijser in Huldenberg officieel geopend

Op 1 september werd het nieuwe Sociaal Huis en Dienstencentrum 't Pijlijser in Huldenberg officieel geopend. Het Sociaal Huis is een samenwerkingsverband tussen de gemeente en het OCMW. Interleuven trad op als ontwerper van de verbouwing en het nieuwbouwgedeelte in opdracht van het gemeentebestuur en OCMW van Huldenberg.

Het voormalige Dexiakantoor naast het gemeentehuis werd verbouwd en er kwamen uitbreidingen langs de zijgevels en de achtergevel. Het bestaande hoofdvolume werd behouden en ‘gestript’, de bijgebouwen werden afgebroken. De gevels werden gerenoveerd in de oorspronkelijke klassieke stijl.

Het nieuwbouwgedeelte omsluit het bestaande gebouw met aan de rechterzijgevel een beglaasd volume met lift en trappenpartij. Hier bevindt zich ook de hoofdingang van het nieuwe Dienstencentrum ’t Pijlijser dat gesitueerd is in het nieuwbouwgedeelte aan de achterzijde. Een grote opdeelbare zaal biedt plaats voor vormende en ontspannende activiteiten en heeft door zijn grote glaspartijen een mooi uitzicht over de achtergelegen openbare tuin. Via deze tuin wordt een groene openbare doorgang gemaakt naar de achtergelegen publieke parkeerzone. Een nieuwe buitentrap, naast de hoofdinkomhal, maakt een verbinding tussen de straat en dit park. Aan de linkerzijgevel bevindt zich de dienstingang met rechtstreekse toegang tot de keuken en de bergingen van het dienstencentrum.

Op de verdieping kunnen burgers terecht voor de dienstverlening van het OCMW. Hier bevindt zich ook een passerelle die een verbinding vormt met het naastgelegen gemeentehuis. De vormgeving van de verdiepingspasserelle stemt overeen met deze van de nieuwe achtergevel van het dienstencentrum, licht en beglaasd, zodat beide volumes in mekaar vloeien.

Uiteraard werd er bij de bouw en verbouwing van het Sociaal Huis en Dienstencentrum ’t Pijlijser bijzondere aandacht besteed aan de integrale toegankelijkheid voor personen met verminderde beweeglijkheid. Hiervoor werd dan ook advies gevraagd aan het toegankelijkheidsbureau.

Op het dak van het nieuwe gebouw werden zonnepanelen geïnstalleerd zodat het gebouw wordt voorzien van de nodige elektriciteit dankzij de zon als hernieuwbare energiebron.