TERTS

Sinds oktober 2018 neemt het intergemeentelijk samenwerkingsverband Interleuven als partner deel aan het TERTS-project, wat staat voor Transitie in Energie via een Regierol voor de Tertiaire Sector, gefinancierd door Interreg Vlaanderen-Nederland, een Europees subsidieprogramma Vlaanderen – Nederland. Binnen dit project ligt de focus op het bevorderen van energie-efficiëntie en het gebruik van hernieuwbare energie bij de kleine ondernemer (bvb. slager, bakker, hotel, kapper,…). Hierbij gaat ook speciale aandacht uit naar de toepassing van innovatieve technieken, die door de kennisinstellingen UGent, KULeuven, TU Eindhoven en Avans Hogeschool worden onderzocht.

In de gemeenten Boortmeerbeek, Kortenaken, Oud-Heverlee, Tervuren en Tremelo kunnen telkens 10 ondernemers een beroep doen op een energiecoach van Exergie bvba of Zero Emission Solutions, die in een persoonlijk begeleidingstraject het gebouw, de technische installaties en bedrijfsvoering doorlicht op energiezuinigheid en mogelijkheden voor hernieuwbare energieproductie. De ondernemer ontvangt een gedetailleerd rapport waarin de toepasbare energiebesparende maatregelen zijn voorgesteld en waarbij de kosten en baten van investeringen vergeleken worden zodat de ondernemer weet waar hij aan toe is.

Tot op heden zijn er 38 energiecoachingtrajecten opgestart, waaruit blijkt dat er heel wat concrete maatregelen (meestal met korte terugverdientijd) op het vlak van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie worden voorgesteld. De energiecoaches krijgen zelfs van enkele ondernemers de vraag naar aanvullende begeleiding voor onder meer de aankoop en plaatsing van zonnepanelen, beglazing, stookplaatsrenovatie en een micro-WKK op pellets.

TERTS-subsidies

De ondernemers die willen investeren in innovatieve maatregelen (bv. natuurlijke koelmiddelen, smart glass, circulaire isolatiematerialen,…) kunnen mogelijks rekenen op Europese subsidies.  Het beschikbare investeringsbudget bedraagt in dit programma € 467.380, waarvan er 50% subsidie (€ 233.690) beschikbaar is. Dit budget wordt in het hele Interreg-werkingsgebied (!) verdeeld over minimaal 25 projecten en er is een plafond van € 30.000 per techniek voorzien (met 50% subsidie van de aanvaarde kosten met een maximum van € 15.000). De beslissing over de toekenning van deze steun gebeurt door alle kernpartners van het TERTS-project.

Indien een ondernemer uit onze energiecoachingtrajecten een subsidiedossier wenst op te stellen, zal Interleuven samen met de energiecoach de nodige (gratis) ondersteuning bieden.

De geselecteerde ondernemers worden nadien gemonitord en de effectieve impact wordt ontsloten voor de hele sector. Vervolgens treden ze als ambassadeur op om deze innovatieve technieken ruime bekendheid te geven binnen hun sector en daarbuiten.

Meer weten?

Website TERTS

TERTS op LinkedIn

TERTS op Twitter

Schrijf je in op de nieuwsbrief.

Contacteer ons.

Met financiële steun van: