Toezicht ontkoppeling
Gemeenten/rioolbeheerders investeren aanzienlijk in de (her)aanleg van rioleringen, waarbij het nieuwe stelsel normaal steeds een gescheiden stelsel wordt. Op het moment van deze investering wordt verwacht dat de bewoners hun interne rioleringsstelsel aanpassen, zodanig dat het hemelwater en afvalwater gescheiden wordt aangeboden en ze dus enkel nog afvalwater moeten lozen in de nieuwe DWA-leiding. Om recht te hebben op de maximale subsidie voor de rioleringswerken, wordt van de gemeente /rioolbeheerder geëist dat zij een 100 % ontkoppeling realiseren.
Ondanks alle inspanningen (inschakelen van afkoppelingsdeskundigen, subsidies, gratis heraansluiting, …) blijken er toch nog bewoners te zijn die de gevraagde aanpassingen niet of alleszins niet tijdig uitvoeren. Dit project omvat de controle van die gevallen waarbij na de laatste stap van het begeleidingstraject (laatste controle door afkoppelingsdeskundige) is vastgesteld dat het private rioleringsstelsel nog steeds niet in orde is en beoogt dit formeel vast te stellen, indien nodig in een proces-verbaal.
Omdat het geen integrale controle betreft van alle aansluitingen, maar een gerichte, moet deze laatste stap ook passen in de strategie/plan van aanpak dat door de gemeente wordt gehanteerd voor alle gelijkaardige projecten. Het mag dus niet beperkt blijven tot één specifiek rioleringsproject, of enkele private gevallen, maar moet deel uitmaken van een strategisch plan waarin de gemeente heeft vastgelegd op welke wijze ze een correcte private riolering wil trachten te realiseren op alle private terreinen. De gemeente wordt dan ook gevraagd om deze strategie uitdrukkelijk te bepalen, voor zover dit nog niet gebeurd is. Indien nodig kan Interleuven mee helpen de beoogde strategie uit te werken.
Het kan dus niet de bedoeling zijn om op ad hoc basis en op aanwijzing bepaalde potentiële overtreders te viseren en aan te pakken.
De volledige projectfiche vindt u op ons extranet terug.