Inspectie en toezicht op koelinstallaties

In heel wat klasse 2 en klasse 3 bedrijven zijn grote of kleine koelinstallaties (frigo’s, koelcellen, warmtepompen, airco’s,…) aanwezig. Erg vaak blijkt dat deze installaties enorme lekverliezen vertonen. De impact van deze lekverliezen op het milieu is erg groot vermits het hier meestal gaat over broeikasgassen met een groot GWP (Global Warming Potential) waarbij de invloed van de ozonlaag afbrekende stoffen velen malen groter is dan die van CO2. Het controleren van deze installaties en hiermee het terugdringen van de broeikasgasemissies kan dus tevens gekaderd worden in het Burgemeestersconvenant.

De exploitanten beseffen niet altijd dat ze deze lekken kunnen verhelpen en niet gewoon koelmiddel moeten bijvullen. Het beperken van de lekverliezen is voor de exploitant economisch interessant en het helpt om de hoeveelheid schadelijke broeikasgassen die vrijkomen in de omgeving te beperken.

Het maximale lekverlies per jaar mag wettelijk gezien maar 5% zijn. Indien het lekverlies meer is dan 5%, wat heel vaak voorkomt, en dit twee jaar op rij, moet volgens de wetgeving de koelinstallatie buiten gebruik gesteld worden.

De volledige projectfiche vindt u op ons extranet terug.