Inspiratiesessie ad hoK 'Streven naar ruimtelijke kwaliteit?'

17 september in Mechelen

Op dinsdag 17 september organiseert ad HoK - huis voor omgevingsKwaliteit een tweede inspiratiesessie 'Streven naar ruimtelijke kwaliteit?' in Mechelen. Leer de experten kennen en ontdek hun visie op ruimtelijke kwaliteit.

Inschrijven

Programma

09.00 u. Ontvangst
09.30 u. Introductie
09.45 u. Topexperten aan het woord: 'wat is kwaliteit?'

  • Els Nulens (architect en stedenbouwkundige): Op haar palmares: ontwerper bij Manuel Solà-Morales in Barcelona, Projectteam Stadsontwerp aan de KU Leuven o.l.v. Marcel Smets en Buro 5 in Maastricht. Els richtte in 2013 Blauwdruk Stedenbouw op en is lid van de expertengroep van de Vlaams Bouwmeester en Winvorm West-Vlaanderen.
  • Hardwin De Wever (architect en stedenbouwkundige): Hardwin bouwde na zijn studies (UGent, KU Leuven, Henry Van de Velde) heel wat ervaring op in de publieke sector. Sinds 2008 is hij werkzaam bij AG VESPA, momenteel als directeur stadsprojecten. Als expert architectuur en stedenbouw is hij sinds kort ook lid van de kwaliteitskamer van ad hoK.
  • Ward Verbakel behaalde zijn diploma Ir. Arch. aan de KULeuven en vervolledigde zijn studies in Stedenbouw aan Columbia University. Als architect werkte hij voor bob361 Architecten (Brussel-Parijs), SageandCoombe Architects (NY) en Leeser Architecture (NY) aan verschillende stedelijke en publieke projecten. Naast zijn functie als ontwerpdocent aan KULeuven, werkt hij als partner van plusofficearchitects in België aan projecten variërend van landscape urbanism en stedenbouw tot sociale huisvesting en private woningen. Zijn werk werd internationaal gepubliceerd en presenteerde hij in lezingen onder andere in New York, Lahore, Brisbane en Brussel. Ward is regelmatig gastjury aan verschillende internationale universiteiten en doceert aan de European Master of Urbanism (Delft, Leuven, Barcelona en Venetië). Sinds 2005 is Ward partner van plusofficearchitects.

11.15 u. Pauze

11.30 u. Getuigen aan het woord: de eerste ervaringen met de kwaliteitskamer

  • De kwaliteitskamer is een multidisciplinaire pool van experten waarop een lokaal bestuur kan beroepen. Voor complexe ruimtelijke vraagstukken biedt de kwaliteitskamer de nodige extra kennis.  Walter Horemans (burgemeester & schepen ruimtelijke ordening Berlaar), Hanna Van Steenkiste (schepen ruimtelijke ordening van de gemeente Oud-Heverlee) en Bart Verheyen (senior expert bij ad hoK) schetsen de eerste ervaringen met de kwaliteitskamer. 

12.15 u. Voorstelling experten van de ad hoK kwaliteitskamer
13.00 u. Meet & Eat

  • Leer de experten kennen via een speeddateformule tijdens de broodjeslunch.
  • Wissel van gedachten en ontdek hoe de experten naar ruimtelijke kwaliteit kijken.

14.00 u. Einde

Praktisch

Deze tweede inspiratiesessie vindt plaats op dinsdag 17 september van 9 tot 14 uur.

Locatie: Het Predikheren, Goswin De Stassartstraat z.n. in 2800 Mechelen.

Kostprijs: 40 euro exclusief BTW.

Partnerschap

Ad hoK is een samenwerking tussen de streekintercommunales Haviland, Interleuven en IGEMO. Het huis voor omgevingskwaliteit wordt aangestuurd door een coördinatiecel, waarin de drie intercommunales vertegenwoordigd zijn. IGEMO treedt op als algemeen coördinator.

Het initiatief wordt gesteund door Team Vlaams Bouwmeester.