Wij lazen het voor u

Een arbeidsongeval, kan ook thuis ...

Vanuit de federale overheid werd beslist om, tot nader orde, telethuiswerk verplicht te maken bij alle ondernemingen, verenigingen en diensten, voor alle personeelsleden tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de bedrijfsvoering, de activiteiten of de dienstverlening.

Foto1

 

Telethuiswerk is stilaan niet meer weg te denken. De coronacrisis heeft zeker een invloed op het aanbieden van telethuiswerken in de toekomst. Hierover bestaat een wettelijk kader binnen de arbeidsongevallenwetgeving.

Maar wat als je thuis van de trap valt tijdens het werk? Is er dan sprake van een arbeidsongeval?

Een arbeidsongeval veronderstelt:

 

  • een plotselinge gebeurtenis;
  • één of meerdere uitwendige oorzaken;
  • het bestaan van een letsel;
  • een causaal verband tussen het ongeval en het letsel;
  • het ongeval moet gebeurd zijn tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst;
  • het ongeval moet gebeurd zijn door het feit van de uitvoering van de overeenkomst.

 

Bij een telewerker geldt het vermoeden dat het ongeval gebeurde tijdens en door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst eveneens. Opdat het vermoeden kan spelen, is een schriftelijk document nodig van de werkgever waarin het de werknemers toegelaten is om thuis te werken. Veelal zal dit via de bedrijfscommunicatie rond corona verzonden zijn. Ook over de werktijden van het telewerk dient duidelijk gecommuniceerd te worden. Indien dit niet is, geldt de gewone uurregeling.

Ongevallen die zowel op de werkplaats als thuis kunnen gebeuren, kunnen beschouwd worden als een arbeidsongeval.

Enkele voorbeelden:

- een telewerker valt van de trap op het moment dat hij even   een pauze neemt (lunch/toilet).

- een telewerker struikelt over een kabel aan zijn bureau wanneer hij wil rechtstaan.

- een telewerker wil een tas koffie of thee maken tijdens de lunchpauze en loopt brandwonden op.

Maar let op!

Wanneer een telewerker tijdens de middagpauze gekwetst geraakt omdat hij gaat tuinieren of strijken, dan zal dit niet beschouwd worden als een arbeidsongeval. Men kan dit immers ook niet doen op de arbeidsplaats.

En wat met de arbeidsweg?
De nieuwe wetgeving erkent ook het begrip van arbeidsweg voor de telewerker. Dit is van toepassing op het traject heen en terug naar de plaats waar de telewerker naartoe gaat voor de lunch en op het traject naar de crèche of school van zijn of haar kinderen.

Verzekerd voor arbeidsongevallen wanneer je boodschappen doet tijdens de telewerkdag?
Stop je met werken om boodschappen te doen of om naar de dokter te gaan, en je hebt een ongeval, dan wordt dit beschouwd als een privé-ongeval.
Ga je tijdens de middagpauze buiten om je maaltijd te nemen of eten te halen, dan ben je gedekt door de arbeidsongevallenverzekering voor enkel het traject. Zodra je in de winkel bent, komt de arbeidsongevallenverzekering niet tussen.

Bron: Prebes Veiligheidsnieuws nr. 207/2020.