• Banner website
  • BannerBedrijfspercelen1130x225

Waalse politiezones op bezoek in trainingscentrum Goetsenhoven

Donderdag 4 februari brachten de afgevaardigden uit enkele Luikse politiezones een bezoek aan het trainingscentrum in Goetsenhoven. Drie zones, vertegenwoordigd door hun burgemeesters, korpschefs en monitoren kwamen alle faciliteiten eens van dichtbij bekijken. Vanaf april 2021 zullen ook zij waarschijnlijk een gebruiksovereenkomst aangaan voor het trainingscentrum.

De nieuwe overeenkomst komt er met de politiezones SECOVA (Aywaille, Chaudfontaine, Esneux, Sprimont en Trooz), NISSAN (Ans en Sint-Nicolas) en GAWA (Grâce-Hollogne en Awans).

Eerder werd er ook al een overeenkomst gesloten met vier andere Waalse politiezones: Hesbaye, Hesbaye Ouest, Brabant Wallon Est en Ardennes Brabançonnes. Zij gingen vanaf eind 2020 aan de slag in het trainingscentrum. In eerste instantie werd het centrum in Goetsenhoven gebruikt door alle politiezones uit het arrondissement Leuven. Daar kwam ook al een afdeling van Defensie bij en een politiezone uit Halle-Vilvoorde. Deze samenwerking met de collega’s van buiten de grens van het arrondissement Leuven bewijst dat er een grote nood was aan een dergelijk, modern trainingscentrum.

2021 02 bezoek waalse politiezones 2

Intergemeentelijk trainingscentrum Goetsenhoven

Het trainingscentrum kwam er op vraag van het Burgemeestersoverleg Oost-Brabant. In de zomer van 2013 kreeg Interleuven de opdracht om dit dossier uit te werken. In 2016 werd beslist om de voormalige militaire site van Goetsenhoven te gebruiken. De werken werden gestart in januari 2019 en voltooid in augustus 2020, met enkele maanden vertraging door Covid-19. De kostprijs van het nieuwe gebouw bedraagt ca. 6 miljoen € (inclusief BTW en verwerving grond).

De volledige site is in 3 grote compartimenten opgedeeld om verschillende aspecten van geweldbeheersing te trainen:

  • vuurwapentraining (grote en kleine schietstand);
  • niet-vuurwapentraining (DOJO-zaal waar klemtechnieken en werken met de wapenstok worden aangeleerd);
  • TTI-training (tactische oefeningen, doorzoeken van gebouwen, controle personen en voertuigen, …)

 

Lees meer over het nieuwe trainingscentrum of bekijk de reportage van ROB-tv voor een blik achter de schermen.

Lees over het Trainingscentrum Goetsenhoven in de Waalse Media!