Grondwaterwinningen - meldingsplicht bij de VMM

Door toenemende droogteperiodes worden grondwaterwinningen, ook bij particulieren, alsmaar populairder. Een grondwaterwinning kan, afhankelijk van locatie, diepte en opgepompt debiet, meldings- of vergunningsplichtig zijn onder VLAREM-rubriek 53.8. Er zijn echter ook uitzonderingen. Zo is een grondwaterwinning met handpomp, of een winning van minder dan 500 m³/jaar voor huishoudelijk (inclusief tuin) gebruik, vrijgesteld van deze meldingsplicht. Toch hebben ook deze kleinere winningen een negatieve invloed op de alarmerend lage grondwaterstanden. De voorbije zomers zaten verschillende gezinnen, die vanwege hun afgelegen woning afhankelijk zijn van grondwater, voor het eerst met een droge waterput.

Wat veelal niet geweten is, is dat elke grondwaterwinning door de exploitant gemeld moet worden bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Ook deze die vanwege een vrijstelling niet steeds gekend zijn bij de gemeente. De VMM legt namelijk voor elke winning een heffing op, en brengt de gemeente op de hoogte van elke gemelde winning. De omvang van deze problematiek van niet-gemelde, en vaak zelfs illegale, grondwaterwinningen werd eerder dit jaar nog blootgelegd door een PANO-reportage over dit thema. 

Interleuven kan de gemeenten ondersteunen bij het adviseren van meldingen en vergunningsaanvragen voor nieuwe grondwaterwinningen. Voor het controleren van gekende, of mogelijke illegale, grondwaterwinningen kunnen de gemeenten een beroep doen op de erkende milieutoezichthouders van Interleuven. Voor meer informatie over deze diensten kan u contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..