Openbaar onderzoek: Digitale atlas gerangschikte onbevaarbare waterlopen en publieke grachten

Zoals u allen ondertussen wel zal weten ligt van 1 september 2021 tot en met 28 februari 2022 het voorstel van de digitale atlas van de gerangschikte onbevaarbare waterlopen en de publieke grachten, opgemaakt door het Vlaams Gewest (VMM), in openbaar onderzoek. 

Uit het onderzoek blijkt dat in ons arrondissement enkel de “geklasseerde waterlopen”, dit zijn de waterlopen van cat. 0 en cat. 1 (beheerder: Vlaams Gewest), de waterlopen cat. 2 (beheerder: provincie) en de waterlopen cat. 3 (beheerder: gemeente) zijn opgenomen in deze atlas. Omdat de meeste gemeenten alle of bijna alle waterlopen cat. 3 enkele jaren geleden hebben overgedragen aan de provincie (omzetting in cat. 2) zijn er in heel wat gemeenten geen geklasseerde waterlopen meer waarvoor de gemeente bevoegd is.

Bekijk de digitale atlas hier!

Alle kleinere waterlopen, nu nog aanwezig in de oude (digitale) VHA, zijn dus niet opgenomen in deze nieuwe “officiële atlas”. Uitzondering vormen een aantal waterlopen, gelegen in het werkingsgebied van een watering. Deze zijn als “polder-of wateringgracht” al wel opgenomen in de nieuwe atlas. Normaal zijn ook reeds erkende “publieke grachten” (voorheen gracht van algemeen belang) ook opgenomen in deze officiële atlas, maar tot nu toe hebben slechts enkele gemeenten van het arrondissement Leuven waterlopen op hun grondgebied laten erkennen als “publieke gracht”.

Concreet betekent dit dat nagenoeg alle kleinere waterlopen, waarvan er toch vele door de gemeenten worden onderhouden, geen “openbaar karakter” meer hebben. Op termijn kan dit leiden tot problemen omdat de ruimte voor onderhoud langs deze waterlopen niet meer kan afgedwongen worden. We adviseren de gemeenten dan ook om reeds in het kader van het openbaar onderzoek na te gaan welke waterlopen/grachten ze (op termijn) wel willen laten erkennen als “publieke gracht” en dit ook al te communiceren naar het Vlaams Gewest in hun advies.

Als intergemeentelijke milieudienst helpen we al een aantal gemeenten bij het beheer of de kwaliteitscontrole van de waterlopen. We hebben ook al eerder het aanbod gedaan om de gemeente te helpen bij de procedure om waterlopen om te zetten in “publieke grachten”. Wij hebben dus de nodige expertise om voor elke gemeente na te gaan welke kleinere waterlopen in aanmerking komen om omgezet te worden in “publieke grachten”. Deze oefening zal dan gebeuren in nauw overleg met de bevoegde gemeentelijke dienst en kan dan de basis vormen van een aangepaste reactie in het kader van het lopende openbaar onderzoek. Gelet op de timing zullen deze bijkomende “publieke grachten” wel pas later (na afloop van het openbaar onderzoek) toegevoegd kunnen worden aan de nieuwe digitale atlas.

Voor meer info of concrete afspraken rond de ondersteuning die de gemeente wenst te verkrijgen, kunt u altijd contact opnemen met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..