Overzicht projectaanbod 2021 - 2021

Tijdens het digitaal infomoment op 3 juni 2021 (presentatie– verslag) heeft de milieudienst de volgende nieuwe projecten voor 2021 – 2022 voorgesteld:

  • Fietsleasing gemeentepersoneel: we streven ernaar om via fietsleasing meer werknemers op de fiets te krijgen. We gaan voor een maximale ontzorging voor de betrokken gemeentediensten. Op 9 september organiseerden we een succesvol bijgewoonde digitale infosessie (opname– presentatie).
  • Vergroeningscoach: het creëren van meer groen in uw gemeente of stad kan onder meer via geveltuinen, speelplaatsen, bijenvriendelijke inrichting van het openbaar domein, meer biodiversiteit op bedrijventerreinen,…. Onze vergroeningscoach begeleidt u naar uw realisaties.
  • Verwijderen van asbesthoudende daken van niet-residentiële gebouwen: een werkgroep duidt via een samenaankoop een aannemer aan om asbestdaken op een particulier tuinhuis, berghok,… op correcte wijze te verwijderen.
  • Hard tegen verharding: het grote aandeel verharde oppervlakte versterkt de negatieve effecten van klimaatopwarming (grotere kans op overstromingen, meer en extremere hittegolven en droogteperiodes). Interleuven begeleidt de ontharding van het openbare domein gaande van de ontwikkeling van een gemeentelijke visie ontharding over burgerparticipatie van de te ontharden locaties tot opvolging van de werken. Momenteel zijn we in gesprek met een 7-tal gemeenten voor ondersteuning op maat.
  • Ronde Tafel Open Netwerk: op lokaal vlak de inwoners en verenigingen het nodige duwtje in de rug geven om klimaatinitiatieven op te zetten. Op regionaal niveau een Lerend netwerk van Ronde Tafels uit de regio opstarten. Op beide vlakken zorgt Interleuven voor de begeleiding en coördinatie.
  • Thermografie: op basis van bestaande thermografische luchtfoto’s of nieuwe thermoscans door middel van een handcamera of drone kunnen we de inwoners in een natraject informeren over het warmteverlies van hun woning (zowel dak als muren) en hen informeren over de volgende stappen. Ook het opleiden en inschakelen van vrijwilligers behoort tot de mogelijkheden.

Deze projecten worden momenteel verder ontwikkeld. Heeft uw gemeente ingetekend op één of meerdere projecten, dan houdt de projectverantwoordelijke u op de hoogte van het verdere verloop. Wenst u alsnog deel te nemen aan deze projecten, geef ons gewoon een seintje via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Al deze projecten kaderen in de 4 werven van het Lokaal Energie- en Klimaatpact, waardoor uw gemeente haar bijdrage kan leveren aan de ambitieuze doelstellingen naar een klimaatneutrale regio.