Noodkoopfonds: derde projectoproep voor OCMW’s

Noodkopers zijn mensen met een laag inkomen die noodgedwongen een goedkope woning kopen op de privémarkt, omdat ze geen sociale woning of betaalbare huurwoning vinden. Vaak scoren die woningen slecht op het gebied van kwaliteit, veiligheid, gezondheid en energiezuinigheid, maar ontbreekt het de nieuwe eigenaar aan financiële middelen om die problemen aan te pakken. Met de middelen uit het Noodkoopfonds kunnen eigenaars deze woningen structureel verbeteren en energiezuinig maken.

In de loop van september zal een derde projectoproep richting OCMW’s voor energetische renovatieprojecten in het kader van het Noodkoopfonds gelanceerd worden, indienen kan tot midden november. Voor deze projectoproep is ruim 36 miljoen euro beschikbaar.

OCMW’s kunnen een renteloze kredietlijn van 1.800.000 euro krijgen waarmee zij op hun beurt een renteloze lening van maximaal 50.000 euro aan noodkopers kunnen aanbieden voor de renovatie van hun woning. De aflossing van deze lening start pas na 20 jaar of bij vervreemding van de woning.  Ter ondersteuning van de personeels- en werkingskosten, is voor het OCMW een vergoeding van 3.000 euro per noodkoopwoning voorzien.

Er zijn 2 verplichte lokale partners : OCMW (officiële promotor) en het energiehuis (beheert lening en kan ook - deel van – renovatietraject uitvoeren).  Het OCMW staat minstens in voor de selectie van de doelgroep en het vestigen van de hypotheek.

Meer uitleg over de procedure, de voorwaarden en een ontwerp-aanvraagformulier vind je op https://www.vlaanderen.be/ondersteuning-van-renovatie-van-noodkoopwoningen. Met vragen kan je steeds terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tip: bezorg deze informatie zeker al aan jullie OCMW, zodat ze tijdig de aanvraag kunnen indienen als ze gebruik wensen te maken.