Verslag brainstormworkshop duurzaam patrimoniumbeheer

De milieudienst van Interleuven nodigde op 21 juni de aangesloten besturen uit in haar kantoren voor een workshop rond het energiezuinig maken van het patrimonium.

Interleuven wil dit onderwerp hoger op de agenda plaatsen bij de gemeenten en hen ondersteunen bij de voorbereiding en uitvoering ervan. De actuele energieprijzen hakken immers stevig in op de budgetten van lokale besturen. Bovendien vragen de Europese en Vlaamse regeringen aan de lokale besturen om het gemeentelijk patrimonium in een versneld tempo te verduurzamen.

De workshop startte met een korte bespreking van de stand van zaken bij de aanwezige besturen, waarbij duidelijk naar voren kwam dat een gestructureerde en planmatige aanpak wordt gemist.

Zeer interessant waren de ervaringen die Stad Landen deelde over hun deelname aan het SURE2050 project voor de opmaak van een vastgoedstrategie. Hun traject bracht duidelijk in beeld met welke moeilijkheden en noden lokale besturen te maken te kunnen krijgen bij deze uitdaging.

Ook bij de andere aanwezige besturen werd er gepolst naar de drempels en noden die zij ervaren. De resultaten zijn hieronder bondig samengevat.

Er werd nog even nagedacht over mogelijke oplossingen voor deze drempels en noden, al bleek dat niet al te eenvoudig. Interleuven wil de handschoen echter opnemen en op basis van deze input een gepaste ondersteuning uitwerken. We denken dat er kansen liggen om zowel op bovenlokaal met meerdere gemeenten samen vooruitgang te boeken, als specifieke ondersteuning te bieden op maat van een gemeente.

Er komt dus zeker een vervolg op deze workshop. Ondertussen gaat Interleuven alvast, in rol van energiecoördinator, reeds in enkele gemeenten met hen patrimonium aan de slag.

Wil je meer info over deze workshop of het project energiecoördinator, dan kan je terecht bij de milieudienst van Interleuven via onze collega Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 016 28 42 34.