Aankoopcentrale duurzame voertuigen "Gestroomd" geeft gas

Vanaf april 2022 kan je als lokaal bestuur beroep doen op de aankoopcentrale duurzame voertuigen - een gezamenlijk initiatief van de Vlaamse streekintercommunales. Dit aankoopplatform heeft 2 doelen:

  • Enerzijds worden lokale besturen ontzorgd, door hen op een eenvoudige en overzichtelijke manier toegang te geven tot de markt van duurzame voertuigen.
  • Anderzijds kunnen deze aankopen gebeuren met aanzienlijke kortingen (van 5% tot 40%).

Hierdoor kunnen lokale besturen vlot een invulling geven aan het begrip duurzaam transport en de voorbeeldfunctie invullen, die ze hebben in de strijd tegen de klimaatopwarming.

De nieuwe dienstverlening is hoofdzakelijk gericht op gemeentebesturen. Andere doelgroepen worden echter niet uitgesloten. Politiezones, brandweerzones, gemeentelijk onderwijs, OCMW’s en intercommunales kunnen eveneens hun voertuigenvloten verduurzamen via de aankoopcentrale www.gestroomd.be.

Deze website bevat een catalogus, waarin geïnteresseerde openbare besturen de voertuigen en voorwaarden kunnen bekijken. Indien gewenst, krijgen ze ondersteuning van een gespecialiseerde medewerker om hun keuze te maken. Die expertise is vooral nodig voor voertuigen op maat, waarbij bv. een kraan en een laadbak op het chassis worden aangebracht.

Heel wat voordelen

De nieuwe aankoopcentrale duurzame voertuigen biedt heel wat voordelen:

  • 108 verschillende voertuigen zijn opgenomen in het aanbod.
  • Een aanbod in uiteenlopende categorieën: personenwagens, bestelwagens, vrachtwagens, zware vrachtwagens en speciale voertuigen.
  • Het verzekert het kopers van de interessantste voorwaarden en kortingen van 5% tot 40%.
  • De aankoopcentrale ontzorgt. Er zijn immers geen afzonderlijke bestekken vereist. Alles gebeurt via één aanbestedende overheid.
  • Daarnaast biedt de aankoopcentrale de kans om een nichemarkt met duurzame voertuigen op maat van lokale besturen uit te bouwen. Gespecialiseerde technische expertise is immers aanwezig, evenals begeleiding in het configureren naar gelang de specifieke wensen van lokale besturen en hun technische diensten. Zeker voor zware vrachtwagens en specifieke voertuigen (bijvoorbeeld veegwagens) is dit een absolute meerwaarde.
  • Ten slotte heeft het verduurzamen van de voertuigenvloten van lokale besturen een potentieel wat betreft broeikasgasreductie: jaarlijks kan een verbruik tussen 7 en 9 miljoen liter diesel en een CO2-uitstoot tussen 23.000 en 30.000 ton vermeden worden.

Lokale besturen zijn voortrekkers

De elektrificatie van het wagenpark zit in een stroomversnelling. De komende jaren zal deze trend alleen maar verder groeien. Naast het verduurzamen van personenwagens is er ook een enorme nood aan het verduurzamen van afvalwagens, bestelwagens, voertuigen voor technische diensten, veegwagens,… De nieuwe aankoopcentrale duurzame voertuigen geeft lokale besturen de opportuniteit een voorbeeld- en signaalfunctie op te nemen in de strijd tegen klimaatverandering.

Dit project kadert naadloos binnen de ambities en doelstellingen van de ‘Sustainable Development Goals’, oftewel duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Dat zijn een reeks doelstellingen opgesteld door de Verenigde Naties. Ze bevatten een aantal wereldwijde streefdoelen met betrekking tot duurzame ontwikkeling.

Looptijd 2022-2026

De aankoopcentrale ging op 31 maart 2022 officieel van start en heeft een looptijd van 4 jaar.

Infosessie aankoopcentrale

Tijdens een infomoment over mobiliteitsoplossingen op 23 juni 2022 gaven Interleuven en IGEMO een toelichting over de werking van de aankoopcentrale, de catalogus en de werkwijze om tot een bestelling over te gaan. Deze presentatie kunt u hier terugvinden. 

Wenst u meer info over de werkwijze/procedure om tot een effectieve bestelling van je wagen te komen en wenst u het volledige aanbod (via een login) te raadplegen op het platform zelf, neem dan contact op met Geert Keldermans.