Provinciegouverneur Jan Spooren bezoekt het ITG

Dinsdag 21 februari 2023 bracht provinciegouverneur van Vlaams-Brabant Jan Spooren een bezoek aan het Intergemeentelijk Trainingscentrum voor de politie in Goetsenhoven. Het ITG is een unieke verwezenlijking dat de mogelijkheden biedt om alle aspecten van geweldbeheersing te trainen op eenzelfde locatie.

De faciliteiten die het ITG te bieden heeft maakt het mogelijk om alle aspecten van geweldbeheersing te trainen op een locatie. Het trainingscentrum beschikt dan ook over twee overdekte schietstanden, van 15 m en van 50 m, met telkens zes schietbanen, dojo-faciliteiten, een leslokaal, en een binnen- en buitenruimte voor tactische oefeningen. In de dojo-faciliteiten kunnen onder meer zelfverdedigings- of klemtechnieken getraind worden of training met de wapenstok. Dat al deze aspecten onder een dak terug te vinden zijn maakt dit complex uniek in zijn soort in Vlaanderen.

In eerste instantie is het ITG een trainingscentrum voor de politiezones en andere veiligheidsdiensten uit het arrondissement Leuven. Dankzij de unieke mogelijkheden die het centrum te bieden heeft hebben ondertussen ook andere instanties hun weg gevonden naar Goetsenhoven. Onder andere enkele Waalse politiezones en diensten van Defensie maakten al gebruik van de site. Dit onderstreept het waardevolle karakter van deze intergemeentelijke samenwerking.

Het initiatief tot dit project werd genomen door het burgemeestersoverleg Oost-Brabant. In 2013 verzochten zij Interleuven om de mogelijkheden te onderzoeken tot de oprichting van een nieuw trainingscentrum voor de politie. Dit ter vervanging van de toenmalige schietstand, die ondertussen niet meer in gebruik is. Interleuven ging op zoek naar een geschikte locatie en die werd gevonden op het voormalig militair domein van Goetsenhoven in Tienen.

Tijdens een rondleiding maakt de gouverneur kennis met alle facetten die het ITG een unieke locatie maken. Het centrum werd al in 2020 in gebruik genomen maar omwille van de coronamaatregelen pas in september 2022 officieel ingehuldigd. Ondertussen werd er wel al duchtig getraind, zo kon het ITG in 2022 meer dan 2000 trainingsuren optekenen!

Bekijk hier ook enkele foto's van de opening & het trainingscentrum.