Intergemeentelijke energiecoördinator gaat op zoek naar besparingspotentieel

De gemeente Boortmeerbeek geniet sinds de herfst van 2022 als eerste gemeente van de ondersteuning van de energiecoördinator van Interleuven bij het toewerken naar een energiezuiniger gebouwenpatrimonium. Lokale besturen staan immers voor grote en complexe uitdagingen wat betreft energiereductie en CO2-besparing. Via het Lokale Energie- en Klimaat Pact maakte de Vlaamse Regering de doelstellingen tegen 2030 voor de verduurzaming van het lokale patrimonium concreet. Om de vooropgestelde CO2-reductie van 55% t.o.v. 2015 te kunnen behalen en de jaarlijkse energiebesparing van 3% te kunnen realiseren zijn enerzijds doordachte, korte termijn ingrepen noodzakelijk en is anderzijds een strategisch langetermijnplan onontbeerlijk voor een succesvolle en duurzame aanpak. De energiecoördinator past zijn ondersteuning flexibel aan naar de noden van de gemeente.

De energiecoördinator voerde in Boortmeerbeek reeds een energieaudit uit in de belangrijkste gemeentelijke gebouwen en inventariseerde de huidige toestand. Hieruit werden meteen enkele energiemaatregelen voorgesteld die met een beperkt budget en op zeer korte termijn geïmplementeerd kunnen en zullen worden. Daarnaast werden 3 locaties voorgesteld waarvoor momenteel de mogelijkheid voor plaatsing van zonnepanelen wordt onderzocht. De energiecoördinator wil ook een aanzet geven tot meer doorgedreven energie-inspanningen die op middellange en lange termijn genomen moeten worden. Hiervoor is de gebouweninventaris een belangrijk startmiddel en ook de energieboekhouding zal worden geoptimaliseerd en geanalyseerd. De resultaten worden samengevat en toegelicht in een rapport en er zal bekeken worden hoe Boortmeerbeek deze (middel)langetermijnuitdagingen kan aangaan, eventueel met hulp van de energiecoördinator. Sinds kort werd ook in Kortenaken de ondersteuning door de energiecoördinator opgestart.

Rollend capaciteitsfonds via de energiecoördinator: al drie gemeenten doen mee.

Binnen de ondersteuning van de energiecoördinator participeert Interleuven ook mee in het project Rollend Capaciteitsfonds van Netwerk Klimaat (VVSG). In dit project wordt voorfinanciering beschikbaar gesteld om, met de hulp van een extern studiebureau, maatregelen met een terugverdientijd van minder dan twee jaar te gaan identificeren en implementeren bij gemeenten. Voor Boortmeerbeek zal dit project in de huidige ondersteuning van de energiecoördinator worden geïntegreerd. Ook andere lokale besturen met een groot energieverbruik konden zich bij Interleuven kandidaat stellen. Haacht en Tremelo doen alvast mee. De eerstelijnsontzorging en een groot deel van de taken zullen worden uitgevoerd door de energiecoördinator van Interleuven zelf. Daarnaast coördineert hij de inzet van het studiebureau zodat de beschikbare middelen zo efficiënt mogelijk worden ingezet.