• Home
  • Home
  • Wandelevent: Langs Pelgrimswegen naar Scherpenheuvel 2024

Voor het derde jaar op rij trekken we op 1 mei het jaarlijkse bedevaartseizoen op gang met een wandelevenement. Wandel in de voetsporen van pater Damiaan richting de basiliek. Deze wandeling, veelal langs onverharde paden, brengt je na 34 km in Scherpenheuvel. De route start in Tremelo aan het Damiaanmuseum en is bewegwijzerd. Je kan ze ook volgen via een wandel-gps of wandel-app op je smartphone.

De pelgrimstocht vertrekt aan het Damiaanmuseum, het ouderlijk huis van Grootste Belg pater Damiaan. Vanaf 7 uur verwelkomen we jou met koffie en koek en sturen je op pad met het Pelgrimspaspoort. Je kan de route trouwens ook lopen als trailrun!

De wandeling brengt je langs onbekende plekjes en verschillende natuurgebieden via Tremelo, Werchter, Betekom, Gelrode, Aarschot en Rillaar naar Scherpenheuvel.

Onderweg worden er 3 pleisterplaatsen ingericht:

  • in Betekom ontvangen we je aan het Kasteel van Rivieren. Je kan je drinkbus bijvullen, genieten van een snack en gebruikmaken van het sanitair.
  • in Gelrode wordt een rustplaats ingericht op de Eikelberg. Er zijn picknickbanken, een waterpunt en een toilet aanwezig. Deelnemers krijgen een gratis stuk fruit en een drankje op vertoon van het Pelgrimspaspoort.
  • in Rillaar kan je halt houden aan het Nijswolkje (kleine omleiding). Op vertoon van je Pelgrimspaspoort ontvang je hier een gratis bolletje schapenijs.

Liever een kortere route? Je kan op elke plaats van de route instappen! Op de pleisterplaatsen kan je je Pelgrimspaspoort ophalen. Start je in Betekom, dan is de route 24 km. Als je start in Gelrode, dan is de route 20 km. Start je in Rillaar, dan is Scherpenheuvel nog maar 7 km wandelen.

NIEUW: Gezinstocht Op zoek naar de zevenster! Na een lekker ijsje van het Nijswolkje, kan je met de hele familie deelnemen aan een leuke zoektocht tot in Scherpenheuvel (7 km)!

Eens aangekomen in Scherpenheuvel wacht een Keerskat, de traditionele kaarsenverkoopster met zwarte kapmantel, je op. Op vertoon van je Pelgrimspaspoort ontvang je een kaars en kan je proeven van de Scherpenheuvelse lekkernij, Pepernoten of Vrouwentongen.

Voor de terugreis wordt een buslijn ingelegd, met vertrek om 17 uur in Scherpenheuvel. De busrit kost € 5 p.p., stopt op iedere pleisterplaats en eindigt aan het Damiaanmuseum. Opgelet: het aantal plaatsen is beperkt!

Praktisch

  • Woensdag 1 mei 2024.
  • Vertrek Damiaanmuseum: 34 km. Vertrek tussen 7 en 9 uur.
  • Vertrek pleisterplaats Betekom (Kasteel van Rivieren): 24 km. Vertrek tussen 8 en 11 uur.
  • Vertrek pleisterplaats Gelrode (Eikelberg): 20 km. Vertrek tussen 8.30 en 12.30 uur.
  • Vertrek pleisterplaats Rillaar (Nijswolkje): 7 km. Vertrek tussen 10 en 16 uur.

Gratis verzekering of busrit terug (€5)? Reserveer dan hier een gratis ticket.

 Langs pelgrimswegen naar Scherpenheuvel is een project van Interleuven dat wordt gerealiseerd in samenwerking met de volgende partners:
 
Interleuven IGO Trage wegen Scherpenheuvel zichem logo Bedevaartsoord Scherpenheuvel