Ruimtelijk traject Rotselaar komt in de laatste fase

De gemeente Rotselaar doorloopt een ruimtelijk traject met als doel de uitdagingen in de woongebieden van de gemeente aan te pakken en een duurzaam ruimtelijk beleid te voeren rond de versterking van de kernen en de vrijwaring van de open ruimte. Dit traject zit momenteel in een laatste fase met een lopend openbaar onderzoek voor het ontwerp van het RUP ‘Woonzonering’. Dit openbaar onderzoek zal op 5 april 2024 aflopen.

Een eerste stap was de opmaak van een woonzoneringsplan om te komen tot een visie op een gebiedsgerichte differentiatie van de woongebieden. Dit plan werd eind 2022 goedgekeurd door de gemeenteraad en wordt als Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling (BGO) gebruikt. De principes uit het plan zijn daarna verder uitgewerkt tot een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP). Het ontwerp-RUP werd op 30 januari 2024 goedgekeurd door de gemeenteraad om in openbaar onderzoek te gaan. Dat onderzoek ging van start op 5 februari en loopt nog tot 5 april 2024.

Tegelijkertijd met de opstart van het RUP werden de bestaande verordeningen geëvalueerd en aangepast zodat de verordeningen in overeenstemming zijn met de BGO. De bestaande verordeningen worden aangevuld tot de Rotselaarse Bouwcode die bij het RUP hoort. De verordening 'Wonen in Meervoud' werd in deze context onder handen genomen en verstrengd. De nieuwe, aangepaste verordening werd definitief vastgesteld in mei 2023.

Tijdens alle stappen van dit ruimtelijk traject kon de gemeente Rotselaar rekenen op de ondersteuning en dienstverlening van de dienst RO van Interleuven. Ook de uitvoering van de nieuwe verordening ‘Wonen in Meervoud’ zal vanuit Interleuven opgevolgd en begeleid worden.