Interleuven coördineert en begeleidt jouw klimaattafel

Heeft jouw lokaal bestuur het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) 2.0 ondertekend? Dan weet je dat je je engageert om de volgende doelstelling onder werf 2 (‘verrijk je wijk’) te realiseren: de inwoners van 50 per 1.000 wooneenheden worden uitgenodigd voor een klimaattafel ter bespreking van een wijkgerichte aanpak voor einde 2024.

Een klimaattafel houdt in dat de bewoners van een wijk worden uitgenodigd om na te denken over hun wijktransformatie. Dit gebeurt aan de hand van een concreet plan op maat van de wijk rond onderwerpen als minder energie verbruiken, meer hernieuwbare energie opwekken, koppeling met duurzame mobiliteit, meer gevelgroen en ontharding. Zo wordt er gestreefd naar een optimale synergie tussen de verschillende werven van dit pact, zonder de focus op renovaties uit het oog te verliezen.

De gemeente dient jaarlijks via het Loket lokale besturen te rapporteren over deze doelstellingen van het LEKP. Specifiek voor de doelstelling ‘klimaattafel’ wordt onder de module ‘Toezicht’ het aantal uitgenodigde 'wooneenheden' voor de klimaattafel gerapporteerd.

Ondersteuning

De intergemeentelijke milieudienst ondersteunt momenteel een 13-tal lokale besturen met de organisatie van hun eerste klimaattafel. Concreet betekent dit de begeleiding en coördinatie van enerzijds de opbouw van de avond met het zoeken van interessante sprekers en partners en anderzijds het invullen van de vrijblijvende informatiestanden.

Deze lokale besturen kunnen ook gebruik maken van specifiek communicatiemateriaal (voorbeeldbrief en -mail, flyer, rollup banner Groenblauwpeil, spandoeken) om de inwoners van de afgebakende regio gericht te benaderen.

Aangezien de focus in de komende jaren moet blijven liggen op woningrenovatie en een groenblauwe inrichting van zowel openbaar domein als particuliere tuinen, kan de gemeente ook in 2025 klimaattafels organiseren. Dit kan plaatsvinden in een andere afgebakende regio (bv. wijken met gelijkaardige bouwtypes of hetzelfde bouwjaar) van de gemeente. Eventueel kan dit gekoppeld worden aan geplande riolerings- of herinrichtingsprojecten op het openbaar domein, waarbij de omwonenden kunnen participeren.

Heb je graag een verkennend overleg met de intergemeentelijke milieudienst over hoe dit verder aan te pakken, geef een seintje aan Geert Keldermans.

Deze ondersteuning valt onder de exclusiviteitsovereenkomst 3.2 (klimaatondersteuning).