Nieuws_Ondernemen

Vlottere bereikbaarheid Researchpark: ook initiatief van bedrijven

Interleuven vindt de bereikbaarheid van bedrijventerreinen een heel belangrijk aspect. Bij de ontwikkeling van de bedrijventerreinen is rekening gehouden met een optimale ontsluiting ervan. Een aantal evoluties (stijgend aantal werknemers waarvan de meerderheid met de wagen komen, beperkt openbaar vervoer, …) maken echter dat de mobiliteit op het Researchpark Haasrode een knelpunt geworden is.

De verschillende betrokken partners namelijk stad Leuven, Interleuven, De Lijn, Voka, bedrijven, AWV en de onderwijsinstellingen zoeken samen naar allerlei verbetermaatregelen om te komen tot een vlottere bereikbaarheid en betere doorstroming. Maandelijkse overlegmomenten met deze partners leverden een aantal concrete acties op waarover kortelings zal worden gecommuniceerd.

Een aantal bedrijven op het Researchpark zetten ook zelf in op duurzame mobiliteit om zo het mobiliteitsprobleem aan te pakken en meer werknemers aan te zetten om met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk te komen. Een mooi voorbeeld hiervan is JSR Micro, gevestigd op de Technologielaan in het Researchpark.

Business Mobility Award

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts gaf een Business Mobility Award aan het Leuvense bedrijf JSR Micro en de Provincie Antwerpen. Die onderscheiding beloont bedrijven en instellingen die duurzame mobiliteit promoten bij hun werknemers.

JSR Micro nv uit Haasrode kreeg deze award in de categorie ‘privébedrijven’. Het bedrijf produceert chemicaliën voor de halfgeleiderindustrie en is een dochteronderneming van JSR Corporation, een multinational met meer dan vijfduizend werknemers over de hele wereld en hoofdkantoor in Tokio (Japan).

Bedrijfsfietsen

In ons land telt het bedrijf 114 medewerkers. Begin dit jaar begon JSR Micro nv met de aanschaf van bedrijfsfietsen op maat van de medewerkers, inclusief onderhoud, verzekering en pechverhelping. Daarnaast nam het bedrijf ook deel aan acties zoals Ik Kyoto en de Autovrije Dag. Met deze maatregelen wist het bedrijf op enkele maanden tijd een groot draagvlak te creëren en het aantal fietsende werknemers met tien procent te verhogen. Inzetten op duurzame mobiliteit maakt voor JSR Micro nv deel uit van de totaalaanpak rond Maatschappelijk en Verantwoord Ondernemen (MVO).

Minister Weyts reikte de prijzen op 1 december uit op Hét Mobiliteitscongres, een initiatief van de VSV in samenwerking met de Vlaamse overheid, Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde, Mobimix en Athlon – De Lage Landen Leasing. De Business Mobility Awards bestaan sinds 2009. De laureaten worden gekozen door een jury waarin zowel mobiliteitsspecialisten, werknemers- en werkgeversorganisaties als bedrijven zetelen.

“Bedrijven zijn belangrijke bondgenoten in de strijd tegen de files”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “De Business Mobility Awards bekronen positieve praktijkvoorbeelden die op een heel concrete manier perspectief bieden. De winnaars van 2015 bewijzen dat Koning Auto stilaan stevige concurrentie krijgt, ook in het woon-werkverkeer. Ik hoop dat nog veel meer werkgevers zich laten inspireren door deze laureaten.”

Contactgegevens